SYSTEMIC COACHING

ACTIVITEITEN > SYSTEMIC COACHING

Individuele opstellingen, persoonlijke aandacht voor jouw vraag

Door middel van coaching onderzoeken we een-op-een aan specifieke vraag. In een veilige setting kijken we naar het thema van je vraag; iets dat nu aan de orde is en dat je nader wilt onderzoeken. Dat is bijvoorbeeld de psychologie van de personages, de dramaturgie, het plot, het beeld, de taal, je relatie met een of meer karakters, het conflict of het onderliggende thema, etc.

Ook heel persoonlijke thema’s kunnen aanleiding zijn. Denk hierbij aan: het onderzoeken van je hoofdpersoon, de antagonist en de protagonist, de haalbaarheid van een idee of concept, een samenwerking, een fysieke blokkade, de onderlinge relaties in een gezelschap of team, je writersblock of de relatie met je verhaal, etc.


Opstellingen met sjablonen of plaatsankers

In een individuele opstelling worden de verschillende personages en elementen uit het systeem gerepresenteerd door sjablonen of plaatsankers. 

Die gebruiken we wanneer we in een kleine groep werken, bij heel persoonlijk onderzoek of wanneer er geen representanten aanwezig (kunnen) zijn. We werken op de vloer in een ruimte of aan een tafel. 

Werken in de ruimte met sjablonen

Bij het werken met sjablonen nemen begeleider en deelnemer als representant plaats op verschillende kartonnen, die personage voorstellen. In plaats van levende representanten maken we een opstelling van sjablonen. Zo wordt ook voelbaar wat er speelt. Het verloop is verder vrijwel gelijk als een opstelling met een groep mensen. 

Tafelopstellingen

In een opstelling aan een tafel worden representanten voorgesteld door plaatsankers: blokken, stenen, poppetjes, post-it's etc. Wanneer de representanten / plaatsankers op de tafel zijn geplaatst, onderzoeken we hun posities alsof het representanten zijn, waardoor deze als personages 'tot leven' komen. We lezen en volgen hun energie en bespreken de beelden en de beleving. Zo wordt voelbaar wat er speelt en krijgen we inzicht in de vraag. 

• Coaching voor spelers en makers

Aanleiding kan zijn:


• Coaching voor bureaus en bedrijven

Lees ook: Workshops voor bedrijven —>


• Coaching voor persoonlijke portretten, autobiografieën 

In de de veilige setting van een individuele opstelling kunnen we persoonlijke thema's, gerelateerd  aan fictieve thema's nader onderzoeken, bijvoorbeeld voor een (zelf-) portret, een (auto-) biografie, een persoonlijke documentaire of film of voor een solovoorstelling. 

Binnen een artistieke context onderzoeken we persoonlijke thema's uit onze eigen geschiedenis, verhalen uit onze eigen historie, het gezin van herkomst of het huidige gezin en relaties. Persoonlijke verhalen raken aan onze eigen persoonlijke geschiedenis. Realiteit naast fictie; Familieopstellingen naast Karakteropstellingen

Afhankelijk van de vraag en wat nodig is, grijp ik in deze situaties dan terug op een familieopstelling of een organisatieopstelling. Omdat een fictief verhaal een net even andere aanpak vraagt dan een non-fictief verhaal, bewegen we tijdens de coaching dan van de ene naar de andere werkvorm. 


Lees hier meer over in mijn blog: Voor wie is de vraag? —>

Lees ook: Procesopstellingen —>


Interesse?

In een oriënterend gesprek verkennen we de aanleiding of vraag. Ik bespreek graag de mogelijkheden. Neem voor verdere informatie contact op. 

hans@hansjeths.nl

06-397 828 55

Foto boven: Joseph Gruenthal via Unsplash

Karakteropstellingen is een onderdeel van Hans Jeths Consultancy    

Copyright© 2020 Hans Jeths.  All rights reserved.        

OK

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie ons Privacy Beleid voor meer informatie.