BLOG

Voor wie is de vraag?

6 mei 2019

Voor theatermakers en scenaristen zijn Karakteropstellingen een uitstekende manier om verhalen en personages uit te diepen. Toch grijp ik tijdens een karakteropstelling soms ook terug op andere werkvormen, zoals een familieopstelling of een organisatieopstelling. 

LEES MEER

De toeschouwer nader bekeken

7 maart 2019

Een karakteropstelling is geen theater, geen drama. We gebruiken geen podium, gaan niet acteren - en al helemaal niet voor een publiek. Een opstelling kan wel leiden tot spel, theater, film, een script of een boek. 

LEES MEER

Een kwestie van aandacht

22 februari 2019

Laatst las ik ergens: ‘Er is niets dat een aandachtig mens niet zelfstandig kan ontdekken.’ In mijn trainingen werk ik graag met aandacht. Het motiveert mensen hun eigen en andermans keuzes te respecteren en te volgen.

LEES MEER

Vier verschillen tussen Karakteropstellingen en Familieopstellingen 

13 februari 2018

Karakteropstellingen zijn gebaseerd op Familieopstellingen, een populaire vorm van psychotherapie, die ontwikkeld werd door Bert Hellinger. In Karakteropstellingen gebruiken we dezelfde methodiek met een heel ander doel: we onderzoeken met verhalen. 

LEES MEER

Vier manieren waarop een Karakteropstellingen jouw voorstelling sterker maakt 

8 januari 2018

Theater maak je samen: het is een creatief proces waarin verschillende vakdisciplines zo goed mogelijk samenwerken om een eenduidige visie neer te zetten. Hoe beter het lukt om alle spelers en makers op één golflengte te krijgen, des te sterker wordt de voorstelling.

LEES MEER

Over de rol van de begeleider bij opstellingen 

12 december 2017

Ik denk terug aan een training met open inschrijving in november. Ik begeleid een groep met 14 deelnemers, die elkaar niet of soms een beetje kennen.

LEES MEER

Karakters ontwikkelen op de vloer 

29 september 2017

Normaliter ontwikkelen personages zich in je hoofd. je probeert je voor te stellen hoe het personage denkt, voelt en handelt. Misschien zie je beelden, dromen of krijg inzichten uit het verleden, die je kunt koppelen aan je personage.

LEES MEER

Werken aan een productie met Karakteropstellingen 

17 augustus 2017

Karakteropstellingen blijkt een krachtig en veelzijdig instrument bij de ontwikkeling van theater-, film- en Tv-producties. Makers, regisseurs of schrijvers zetten mij in als opsteller bij hun onderzoeken of de ontwikkeling van hun productie. 

LEES MEER

Mouvement of the soul

07 mei 2017

Theatermensen zijn gewend om de vloer te gebruiken bij hun improvisatie. Maar om de vloer ook te gebruiken als een systemische werkvorm om aan een verhaal of personage te werken, is voor veel theatermensen nieuw. Het vraagt een andere instelling.

LEES MEER

De representant en het maakproces

11 april 2017

Met verschillende groepen deelnemers heb ik de afgelopen maanden de werking en de effecten van Karakteropstellingen verder onderzocht. Zo heb ik meer inzicht gekregen in de toepassingsmogelijkheden van opstellingen bij verschillende maakprocessen.

LEES MEER

Karakteropstellingen is een onderdeel van Hans Jeths Consultancy    

Copyright© 2020 Hans Jeths.  All rights reserved.        

OK

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie ons Privacy Beleid voor meer informatie.